Steun ons en help Nederland vooruit

De kernen van Kaag en Braassem

De Gemeente Kaag en Braassem bestaat uit elf kernen: Hoogmade, Kaag, Leimuiden, Nieuwe Wetering, Oud Ade, Oude Wetering, Roelofarendsveen, Rijnsaterwoude, Rijpwetering, Woubrugge en Bilderdam.

Bilderdam

Bilderdam is de kleinste kern van de gemeente Kaag en Braassem. Het is een buurtschap, gelegen aan de oevers van de Drecht. Bilderdam bevindt zich gedeeltelijk in de gemeente Kaag en Braassem, maar ook voor een deel in de gemeenten Uithoorn en Nieuwkoop.

Hoogmade

Het dorp Hoogmade ligt aan de zuidkant van de gemeente Kaag en Braassem naast Woubrugge. Hoogmade heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het relatief hoog gelegen land met een open karakter. Vanaf 1252 was Hoogmade een zelfstandige hoge heerlijkheid. In 1855 werd Hoogmade bij de gemeente Woubrugge gevoegd. Door het dorp loopt de rivier de Does, waar vooral ’s zomers veel plezierboten doorheen varen. Van oudsher is Hoogmade voornamelijk gericht op de veeteelt. Ook tegenwoordig zijn er rondom de dorpskern nog een aantal actieve veehouderijen te vinden.

Kaag

Kaag is één van de dorpskernen van Kaag en Braassem. Deze dorpskern ligt in het noordwesten van de gemeente. Waarschijnlijk is Kaag de oudste van alle dorpskernen in het voormalige Alkemade. Kaag komt van het woord “kaghe”, wat buitendijks land betekent en al in 1308 voorkwam. Kaag ligt op een eiland en is dus alleen te bereiken via het water. U kunt er komen met de boot of via het pontje. Aangezien de Kagerplassen dichtbij zijn, is Kaag een prima uitvalbasis voor waterrecreatie. Er zijn dan ook jachthavens, zeilscholen en er is botenverhuur. Verder is de Kaagweek zowel nationaal als internationaal bekend.

Meer algemene informatie over het dorp vindt u op de website van de Dorpsraad Kaag – Buitenkaag.
Meer algemene informatie over het dorp, over evenementen, de aanwezige bedrijven en de webcam vindt u op de website van Stichting Promotie Kaag.

Leimuiden

Leimuiden is één van de grotere dorpen in de gemeente Kaag en Braassem. Het dorp wordt omringd door water. Het ligt tussen de Westeinderplassen en het Braassemermeer in en ook de Kagerplassen zijn relatief dichtbij. Naast het watertoerisme vinden de inwoners ook in de agrarische sector. Bovendien is in Leimuiden een bedrijventerrein gevestigd, de Drechthoek genaamd.

Meer algemene informatie over het dorp vindt u op de website van de Praethuys Leimuiden.

Nieuwe Wetering

De naam Nieuwe Wetering wordt rond 1342 samen met Rijpwetering en Oude Wetering voor het eerst genoemd. Tegenwoordig ligt het dorp ten westen van de snelweg A4. Tussen de A4 en het dorp is de HSL aangelegd. Ten westen van het dorp ligt een tuinbouwgebied. De bebouwing vormt een soort lint. Het dorp heeft het minste aantal straten van alle dorpskernen in Kaag en Braassem. Nieuwe Wetering heeft geen winkels, maar wel een groot verenigingsleven. Hierdoor heeft Nieuwe Wetering, ondanks de geringe omvang, toch een eigen identiteit.

Meer algemene informatie over het dorp vindt u op de website van de Dorpsraad Nieuwe Wetering.

Oud Ade

Oud Ade is het jongste dorp van de voormalige gemeente Alkemade. In 1731 stonden er pas drie boerderijen. Inmiddels is het inwonertal flink gegroeid in het dorp, dat in het westen van de gemeente ligt vlakbij Rijpwetering. Oud Ade ligt in de Vrouw Vennepolder en de Akkerslootpolder. Voor het droogmaken van beide polders zijn molens gebruikt, die nu nog intact zijn. De Vrouw Vennemolen is gebouwd in 1632 en na herbouw in 1835 en restauratie in 1998 nu weer in gebruik genomen.

Meer algemene informatie over het dorp vindt u op de website van de Dorpsraad Oud Ade.

Oude Wetering

Deze dorpskern is samen met Roelofarendsveen de grootste van Kaag en Braassem. Het dorp komt als eerste in 1342 in de boeken voor en richt zich in die tijd op de visserij en zeilvaart. Nog steeds zijn er zeilscholen, jachthavens en worden er boten verhuurd. Het Braassemermeer is dan ook dichtbij.

De detailhandel in de gemeente Kaag en Braassem is hoofdzakelijk geconcentreerd in de dorpen Oude Wetering, Roelofarendsveen en Leimuiden. In het centrum van Oude Wetering bevindt zich het winkelcentrum De Meerkreuk. Elke vrijdagochtend is er tevens een markt.

Rijnsaterwoude

Rijnsaterwoude is gelegen aan de oostelijke zijde van de gemeente. Het dorp ligt als een lint langs de Herenweg. Het is omgeving door water. Aan de westkant ligt het Braassemermeer en aan de oostkant bevinden zich de Langeraarsche Plassen. In Rijnsaterwoude bevinden zich verschillende monumentale boerderijen, molens en woonhuizen.

Rijpwetering

De naam Rijpwetering komt het eerst voor rond 1342. Het dorp is van oorsprong gericht op veeteelt. Nu nog vindt u er diverse veehouderijen.

De bebouwing vormt evenals in Nieuwe Wetering een lint. Het dorp staat haaks op de rijksweg A4. Vanuit Rijpwetering zijn de Kagerplassen bereikbaar via het meertje Koppoel. In Rijpwetering liggen diverse jachthavens. De bekende wielrenner Joop Zoetemelk komt uit Rijpwetering. Een fietspad is hier naar hem vernoemd. In het dorp staat, in de tuin van restaurant De Paerdeburgh, een monument van een juichende Zoetemelk op de fiets. Vanuit Rijpwetering kunt u over diverse fietspaden fietsroutes volgen, onder meer langs de vele molens in de gemeente.

Roelofarendsveen

Niet lang nadat in 1342 de dorpen Rijpwetering, Oude Wetering en Nieuwe Wetering hun naam kregen, ontstond het dorp Roelofarendsveen. Lange tijd was het dorp even groot als Oude Wetering. In 1749 bestond Roelofarendsveen uit 110 huizen. Nu is Roelofarendsveen samen met Oude Wetering de grootste plaats uit de gemeente. De beide dorpen zijn vrijwel aan elkaar gegroeid en liggen in het midden van Kaag en Braassem.

Blikvanger is de watertoren die met zijn 31 meter al van verre te zien is. Deze toren heeft onlangs een metamorfose ondergaan en is nu multifunctioneel, als winkel, expositieruimte en woning.

In het centrum van Roelofarendsveen bevindt zich winkelcentrum Noordplein. Langs de rijksweg A4 heeft Roelofarendsveen drie bedrijventerreinen, De Lasso Zuid, De Lasso Noord en het Veenderveld. Daarnaast zijn twee grote glastuinbouwgebieden.

Woubrugge

Het dorp Woubrugge ligt ten zuiden van Roelofarendsveen en grenzend aan het Braassemermeer. Ten zuidoosten van Woubrugge ligt Alphen aan den Rijn. Woubrugge is ontstaan langs beide kanten van het water de Woudwetering. Door de aanwezigheid van de plassen in de directe omgeving van Woubrugge, is het een plaats die watersporters goed weten te vinden. Er zijn meedere jachthavens in Woubrugge gevestigd. Tegenwoordig zijn er in Woubrugge een aantal agrarische bedrijven gevestigd, waaronder het bedrijf van spruitjesteler Henk Angenent, winnaar van de Elfstedentocht van 1997.

Meer algemene informatie over het dorp vindt u op de website van de Dorpsraad Woubrugge.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018