Steun ons en help Nederland vooruit

Blog Esther Loos

Blog raadsvergadering 25 januari 2016: Leimuiden-West
(door Esther Loos)

Er staat een hoop op de rol voor Leimuiden qua woningbouw. Zo wordt er hard gewerkt aan het vernieuwen en verfraaien van het dorpshart van Leimuiden en heeft de raad groen licht gegeven voor Beukenlaan 3, terwijl de plannen voor Beukenlaan 4 in de ijskast gezet werden.

En toen was daar het plan Leimuiden-West. Voetbalvereniging Kickers ’69 heeft grote behoefte aan een kunstgrasveld. Op de huidige velden kan nu vijf maanden per jaar niet gespeeld worden, omdat de velden onder water staat bij regenval. Daarnaast wil de tennisvereniging Leimuiden graag nog twee extra banen, vanwege het groeiende aantal leden. Ik heb hier veel begrip voor. Ik heb het in het politiek forum van maandag 25 januari ook al gezegd: sportverenigingen zijn de ruggengraat van de samenleving, zeker als er zoveel vrijwilligers actief zijn. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat deze tennisbanen en kunstgrasveld er gaan komen; dit is belangrijk voor zowel de tennis als voor het voetbal.

Om geld voor dit project te genereren is het volgende bedacht: de voetbalvereniging levert een veld in en dit veld wordt samen met de voormalige vuilstort (op de dijk aan de ringvaart) ontwikkeld tot woningbouwlocatie. In totaal zijn daar 104 huizen geprojecteerd. D66 heeft hier moeite mee. Momenteel wordt in Leimuiden al op twee plekken woningbouw ontwikkeld, zowel in het dorpshart als op Beukenlaan 3. Beukenlaan 4 is zoals eerder gezegd al in de ijskast gezet. Nu worden er 104 woningen geprojecteerd in dit plan. Op de voormalige vuilstort staan huizen in het duurdere segment gepland, dit is een segment waaraan in Leimuiden zelf geen behoefte is. De kopers van deze huizen zullen van buiten de gemeente komen is de redenatie hierbij, maar precies hetzelfde wordt gezegd van de huizen die gepland staan in deelgebied 7, 8 en 9 van het Braassemerland. De stukken spreken dan ook over concurrerende plannen.

20160127_Leimuiden-West

Voorstel Leimuiden-West (bron: haalbaarheidsstudie Leimuiden-West, 2015)

Behalve dat ik het niet wijs vind om in deze tijd in te zetten op het ontwikkelen van dure huizen, zeker niet als de plannen concurrerend zijn, vind ik het ook zonde om een mooi stuk groen op te offeren. Zeker als er geen behoefte aan deze huizen binnen Leimuiden zelf is en ik het gevoel krijg dat we bouwen voor leegstand. Als er dan toch door middel van woningbouw geld gegeneerd moet worden voor dit plan, waarom kijken we dan niet naar andere locaties? Kan Beukenlaan 4 niet evenveel opleveren? Of kan er niet gebouwd worden in een andere kern waar wel nog behoefte is?

Als dit plan niet doorgaat, dan zijn de Kickers en de tennisvereniging weer verder verwijderd van een toekomstbestendig sportcomplex. Ja, dat is zeker waar, maar ik geloof dat er andere manieren zijn om de financiën voor dit sportcomplex bij elkaar te krijgen. Als eerste is het daarbij nodig dat de raad goed inzicht krijgt in de financiën die bij dit project horen, want op dit moment zijn alleen de baten, maar niet de kosten uitgesplitst. Andere voetbalverenigingen in onze gemeente hebben in het verleden ook hulp gekregen bij het realiseren van een kunstgrasveld. Ik vind dat de Kickers ’69 en de tennisvereniging Leimuiden op dezelfde manier behandeld moeten worden en niet dat de toekomstbestendigheid van hun sportaccommodatie afhankelijk is van de ontwikkeling van villa’s die niet gewenst zijn.

Op verzoek van wethouder Peters hebben D66 en de andere fracties alle vragen toegestuurd die bij ons nog onbeantwoord zijn. Zo hebben we op 15 februari a.s. [red.: het onderwerp Leimuiden-West is in de tussentijd verplaatst naar de raadsavond van maandag 21 maart] hopelijk een goed beeld van de situatie en kan de raad een goed besluit nemen over het plan Leimuiden-West.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018