Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 augustus 2017

Open (gemeente)huis Kaag en Braassem

Altijd al willen weten waar de gemeenteraad besluiten neemt en wethouders werken? Wie nu eigenlijk de raadsleden zijn die u heeft gekozen? Hoe het carillon werkt of wat het gemeentewapen van Kaag en Braassem is? Kom dan naar de Open Dag van de gemeente op zaterdag 9 september.

Van 10.30 tot 13.30 uur bent u van harte welkom in het gemeentehuis aan het Westeinde 1 in Roelofarendsveen. Wat hebben we voor u in petto?

Vele activiteiten

Rondleiding. Loop mee langs de meest besproken ruimten en de meest spraakmakende attributen van de gemeente. We starten in de raadzaal waar raadsleden u graag uitleggen wat er allemaal in die zaal gebeurt. Daarna volgt de trouwzaal waar trouwambtenaren u alles vertellen over het werk in deze zaal; waarom zij ook wel BABS heten en wellicht kunt u hen verleiden u snel in de echt te verbinden … We lopen via de ambtsketens door naar de kluis om vervolgens opgevangen te worden door de beiaard van het carillon. Hij kan u alles vertellen over het bespelen en de muziek. Daarna lopen we naar het gemeentewapen en we eindigen in de werkkamer van de burgemeester. Een selfie met de burgemeester is de beëindiging van deze rondgang.

Lukt het u niet om via de rondleiding met de burgemeester in gesprek te komen? Dan kunt u zich melden bij het vragenuurtje met de burgemeester. In dit vragenuurtje kunt u allerlei vragen stellen aan de burgemeester. Waarom wil iemand eigenlijk burgemeester worden? De burgemeester stelt op haar beurt ook weer vragen aan u zodat er een geanimeerd gesprek ontstaat.

Er gebeurt deze dag nog veel meer. Zo kunt u speeddaten met raadsleden. U schuift aan in de raadzaal en begint een gesprek. Na 3 minuten klinkt er een bel en schuift u door naar het volgende raadslid. Totdat de bel klinkt voor de laatste doorschuifactie. In totaal heeft u in 10 minuten dan toch maar mooi 3 raadsleden gesproken.

Voor creatievelingen is er de workshop Maak je eigen verkiezingsposter. U maakt een verkiezingsposter voor uzelf of voor uw eigen partij. Welke beloften doet u uw kiezers? Zodra er een poster af is hangen we hem op in de hal, zodat iedereen hem ziet. Ook het ‘omdenken’ krijgt haar eigen plek met een ideeënboom. Goed idee? Prik, plak of hang het in de ideeënboom.

Ook de innerlijke mens komt aan de orde in de culturele lunch op het parkeerterrein voor het gemeentehuis. Mensen uit verschillende landen maken hapjes uit hun eigen cultuur. Op lange houten schragentafels met zitbanken staat dit alles uitgestald. U kunt enkele hapjes proeven en via het eten in gesprek komen met deze nieuwe Kaag en Braassemers. Een aanrader!

In de raadzaal kunt u ook nog een kijkje nemen in de keuken van de politiek partijen. Alle politieke partijen van Kaag en Braassem spreiden hun verkiezingsprogramma’s, folders en andere informatiedragers uit op speciaal ingerichte tafels. Hier kunt u rustig zelf even snuffelen.

Dag van de Democratie

9 september vieren gemeenten in Nederland de Dag van de Democratie. Het doel van deze dag is een breed publiek kennis te laten maken met democratie, politiek en de rol van politieke partijen. Inwoners inzicht geven in het democratische besluitvormingsproces en de gemeente. Door daadwerkelijk de deuren open te zetten voor publiek, kunt u op een toegankelijke manier kennismaken met het gemeentebestuur en zo de politieke participatie op lokaal niveau versterken.

We zien u graag op 9 september!

Heeft u vragen? Mail dan naar griffie@kaagenbraassem.nl

(bron: gemeente)